Miten rypäleitä kasvatetaan viiniä varten
Viinin valmistusprosessi kiehtoo meitä yhtä paljon kuin pullon avaaminen ja sen sisällön nauttiminen. Etäämpää tarkasteltuna prosessi vaikuttaa aina jollain tapaa taianomaiselta.
Tarkastellaanpa viiniköynnöksen elämän kiertokulkua ymmärtääksemme, miten rypäleitä kasvatetaan.
Viiniköynnös, kuten useimmat kesällä hedelmää tekevät kasvit, viettää talven talvihorroksessa tiputtaen kaikki lehtensä. Juuret tekevät kovasti töitä saadakseen ravinteita maaperästä, jotta köynnös pysyy terveenä ja elossa kylminä kuukausina. Tänä aikana köynnös myös leikataan – aiempien vuosien korret (pienet viiniversot) katkaistaan, jotta tulevan kauden versoille on tilaa.
1.Talvi
Kun olosuhteet lämpenevät ja kevät saapuu, lehdet ja silmut ilmestyvät jälleen esiin ja köynnös herää henkiin! Päärungosta alkaa kasvaa pieniä versoja ja pieniä kukkasilmuja ponnahtelee esiin pitkin köynnöstä. Näistä tulee viinirypäleterttuja.
2.Kevät
Kesän koittaessa toiminta käynnistyy toden teolla! Pieniä rypäleterttuja ilmestyy paikkoihin, joissa oli kukkia.
Kesän aikana tapahtuu viinirypäleiden kypsynnän alkuvaihe, joka on tärkeä hetki. Tällöin nuoret rypäleet alkavat muuttua raaoista vihreistä rypäleistä kohti aitoa väriään – keltaista, vaaleanpunaista, sinistä tai mustaa. Tämä kertoo maun kehittymisestä ja siitä, että sadonkorjuun aika lähestyy!
3.Kesä
Syksy on sadonkorjuun aikaa, sillä rypäleiden kypsyessä ja niiden sokeritason noustessa on aika kerätä rypäleet ja toimittaa ne viininvalmistamoon. Käytössä on muutama eri menetelmä, joilla tunnistetaan täydellinen sadonkorjuuhetki (tarkempaa tietoa alla).
4.Korkea syksy
Kun rypäleet poimitaan, köynnös alkaa hiljalleen ”rauhoittua”, ja syksyn edetessä lehdet muuttuvat ruskeiksi ja lopulta putoavat pois… ja kaikki alkaa jälleen alusta!